Paradentose

I Tandklinikken Wølund og Wolf tilbyder vi paradentosebehandling i trygge rammer. Men hvad er paradentose? Og hvordan behandler vi sygdommen? Det kan du læse meget mere om her på siden.

Hvad er paradentose?

Paradentose (paradentose, parodontitis) er en ’videreudvikling’ af tandkødsbetændelse, hvor der er opstået en betændelsestilstand i vævet omkring tanden og roden. Denne betændelsestilstand vil medføre en nedbrydning af knoglen omkring tænderne. Tandkødslommerne bliver dybere, og tænderne sidder ikke lige så godt fast længere.

Book tid til konsultation

Udfyld formularen for at booke tid til en konsultation – så vender vi tilbage så hurtigt som muligt.

Symptomer på paradentose

Paradentose giver sjældent nogle gener, før paradentosen er meget fremskreden og alvorlig. Derfor er det vigtigt, at du får undersøgt dine tænder og tandkød regelmæssigt. Ved rutinemæssige tandeftersyn kontrollerer vi hos Wølund & Wolf dybden på dine tandkødslommer. Desuden tager vi røntgenbilleder, der udover at være en hjælp til at diagnosticere huller i tænderne også kan vise, hvor udtalt din paradentose er, da vi på røntgenbillederne kan vurdere knogletabet omkring tænderne.

Det er vores kvalificerede tandplejere, som er specialiseret i at opdage tegn på paradentose, som udfører tandeftersynet.

Opdager vi ved eftersynet, at der er paradentose, er det i stedet for den almindelige tandrensning nødvendigt med en PUD (Parodontal Undersøgelse og Diagnostik) og derefter en egentlig paradentosebehandling. Formålet med behandlingen af paradentose er at standse betændelsestilstanden, så tænderne ikke mister mere fæste – og på den måde undgå, at du mister tænderne. Paradentosebehandlingen består udover motivation og grundig instruktion i hjemmetandpleje også af udvidet tandrensning og tandrodsrensninger.

Sådan undersøger vi for paradentose

Vi undersøger for tilstedeværelsen af paradentose ved at måle tandkødslommerne (pocher) – det vil sige, vi måler hvor langt ned, vi kan komme mellem tanden og tandkødet. Dette gør vi ved alle eftersyn.

Hvis vi registrerer, der er tandkødslommer på 5 mm eller derover, på 2 eller flere tænder, samtidig med det bløder fra tandkødet, er der behov for en PUD efterfulgt af udvidet tandrensning samt det nødvendige antal tandrodsrensninger. Først når vi har lavet PUD’en, kender vi det antal af tandrodsrensninger, der er nødvendigt.

Det er nødvendigt at lave tandrodsrensninger på de tænder, der bløder, når vi måler lommerne, samtidig med at tandkødslommerne er på 5 mm eller mere. Dette antal er individuelt og kan derfor variere.

Hvis vi ved undersøgelsen erfarer, at du har paradentose, er det som nævnt nødvendigt at udføre en PUD. I nogle tilfælde, vil det være muligt for os at tilbyde dig at få denne PUD med det samme, andre gange vil det være nødvendigt at finde en ny tid til dig.

PUD

Ved en PUD måler vi tandkødslommerne på alle dine tænder 6 steder hele vejen rundt om tanden. Det gør vi til dels for at danne os et overblik over, hvor udtalt problemet er, men også for at vi under selve paradentosebehandlingen ved, hvor langt ned under tandkødet det er nødvendigt at rense for at få fjernet bakterierne.

Udover måling af tandkødslommerne, måler vi også, hvor meget tandkødet har trukket sig tilbage i forhold til, hvor det plejede at sidde – det vil sige, vi måler hvor meget tandrødderne er blotlagt. Desuden undersøger vi, hvor løse dine tænder er.

På baggrund af denne undersøgelse er vi bedre i stand til at stille de relevante diagnoser, lægge og forelægge en behandlingsplan for dig samt vurdere prognosen for behandlingen.

Det er også først efter, vi har lavet PUD’en, at vi kan lave et præcist tilbud til dig på, hvad behandlingen vil koste. Prisen afhænger nemlig af, hvor mange tænder, der har behov for tandrodsrensninger.

Paradentosebehandling

Paradentosebehandlingen består primært af en udvidet tandrensning sammen med tandrodsrensninger. Her fjerner vi tandsten og bakterier på tænderne og i tandkødslommerne, ligesom vi afglatter rodoverfladen. Som paradentose-patient skal du indstille dig på, at behandlingen kan være nødvendig at udføre 3-4 gange om året.

Ud fra PUD’en ved vi, hvor langt ned vi kan komme mellem tænderne og tandkødet for at rense. Det er vigtigt, at vi gør dette for at få bakterierne fjernet. Tandrodsrensninger skal laves på tænder, der har tandkødslommer på 5 mm eller mere, hvor det samtidigt bløder. Det vil sige, vi renser 5 mm eller mere under tandkødet.

Gør paradentosebehandling ondt?

Da vi i løbet af PUD’en og paradentosebehandlingen “prikker” og renser i et betændt væv, kan dette på nogle godt være forbundet med ømhed eller smerter. Dog er det muligt at udføre undersøgelsen og behandlingen smertefrit ved brug af bedøvelse, så du ikke skal bekymre dig om det kommer til at gøre ondt.

Dette vil vi også komme ind på under undersøgelsen. På den måde er alle dine forventninger afstemt på forhånd, så du bedre kan slappe af.

Udover at du får renset dine tænder meget grundigt, giver vi dig instruktioner i, hvordan du bedst holder tænderne rene derhjemme. Dette er meget vigtigt, da den grundige tandrensning hos os alene ikke er nok til at standse sygdommen.

Hvordan er udsigterne?

Hvis vi behandler paradentosen, kan dit tandkød godt blive sundt igen, men det væv omkring tanden, der allerede er forsvundet, kan ikke blive gendannet.

At få tandkødet sundt igen kræver en indsats fra din side. Det er utrolig vigtigt at være meget omhyggelig med mundhygiejnen og følge instruktionen, du får ved behandlingen – både med hensyn til tandbørstningen samt brug af f.eks. tandtråd og mellemrumsbørster.

Derudover er det vigtigt, at du får regelmæssig paradentosebehandling hos os. Hvis du ikke holder tænderne meget grundigt rene derhjemme, vil paradentosebehandlingen hos os kun være et indgreb, der sænker hastigheden på udviklingen af sygdommen. Paradentose er nemlig en kronisk sygdom, og derfor vil der være risiko for sygdommen blusser op igen, hvis du forsømmer din tandpleje.

Risikofaktorer for at udvikle paradentose

Paradentose hører til de mest almindelige sygdomme hos mennesker. Helt op til 90% af 20-årige har tandkødsbetændelse. Hvis tandkødsbetændelsen ikke behandles, vil den videreudvikle sig til paradentose – oftest i 30-40 års alderen.
Efter 40-års alderen er det en af de hyppigste årsager til at miste en eller flere tænder.

Der er flere risikofaktorer, der spiller ind i forhold til risiko for at udvikle paradentose – herunder:

  • Arvelighed
  • Dårlig mundhygiejne
  • Rygning
  • Diabetes
  • Nedsat immunforsvar
  • Hjertekarsygdomme

Vi ser ofte en mere alvorlig grad af paradentose hos rygere, og ofte ser vi også mindre effekt af paradentosebehandling hos rygere, sammenlignet med en ikke-rygere. Derfor bør rygestop være en vigtig overvejelse i forbindelse med din paradentosebehandling.

Giver paradentose følgesygdomme?

Der er også vist sammenhæng mellem diabetes, nedsat immunforsvar og paradentose. Hvis man har diabetes eller nedsat immunforsvar, udviser man ofte dårligere heling. Derfor vil paradentose hurtigere kunne udvikle sig hos diabetikere eller patienter med nedsat immunforsvar.

Undersøgelser viser, at de bakterier, der forårsager paradentose, også spiller en rolle i årsager til hjertekarsygdomme. De dybe tandkødslommer, der er ved paradentose, kan indeholde sygdomsfremkaldende bakterier, der kan følge blodbanen og blive transporteret rundt i kroppen og i sidste ende forårsage blodpropper og hjerneblødninger.

Paradentose kan give mere alvorlige konsekvenser, end man skulle tro. Derfor er det vigtigt at få behandlet, selvom du ikke føler smerter eller mærker noget til det i hverdagen.

Find vej til klinikken

  • Beliggende i centrum af Taastrup
  • Stor, gratis parkeringsplads
  • 2 minutters kørsel fra Holbækmotorvejen
  • 50 meters gang fra S-tog (Taastrup station)
Find vej