Plastfyldning

Når du får caries (hul) i en tand, kan det i mange tilfælde lukkes med en fyldning/plombe.

Hvad er en plastfyldning?

Typisk bruges plast som tandfyldninger. Dette er et blødt materiale, der kan lægges direkte ned i hullet, efter det er boret rent for bakterier. Her kan det formes så det ligner din egen tand. Når der kommer lys på plasten, stivner det og erstatter således det ødelagte tandvæv.

Plast er fremstillet i et slidstærkt og solidt materiale, der binder godt til din egen tand, så det kan tåle, at du efterfølgende tygger med tanden. Derudover er materialet tandfarvet, således det ikke er så tydeligt, at du har fyldninger i munden, som det f.eks. ses med sølvamalgamfyldninger. Da det ikke længere er lovligt at lave sølvamalgamfyldninger i Danmark, laver vi hos Wølund & Wolf kun fyldninger i plast. I meget få tilfælde anvender vi også glacionomer-fyldninger.

Plastfyldningsmateriale er det mest almindelige materiale, der anvendes til fyldninger. Det kan bruges både til fortænder i den kosmetiske zone og til kindtænderne, hvor der er større belastning på.

Book tid til konsultation

Udfyld formularen for at booke tid til en konsultation – så vender vi tilbage så hurtigt som muligt.

Hvordan laves en plastfyldning?

Tanden forbehandles så den bedre limes til tanden. Efter forbehandlingen formes plasten til tanden og det hærder ved hjælp af lys fra en polymeriseringslampe.

Når man laver en fyldning, har man mange gange et bånd rundt om tanden. Dette bånd skal sikre at der ikke kommer væske som f.eks. blod eller spyt hen til området hvor fyldningen skal være. Dette er vigtigt, da teknikken med at lave en fyldning i plast er meget følsom overfor fugt og væske.

Båndet rundt om tanden, skal bidrage til at der er helt tørt der hvor vi arbejder med plasten. Hvis det ikke lykkes at holde helt tørt, vil der lettere komme misfarvninger i kanten og ny caries senere.

Glacionomer fyldning

I få tilfælde anvender vi også glacionomercement. Dette er et fyldningsmateriale der ligesom plasten er tandfarvet, men ikke lige så stærkt. Det anvendes primært på mælketænder hos børn.

Hos voksne anvendes det typisk som midlertidige fyldninger (f.eks. efter en tand er blevet rodbehandlet, i perioden indtil tanden er klar til at få en tandkrone på).

Ellers anvendes glacionomercement hos voksne primært til fyldninger, hvor det ikke er muligt at holde helt tørt, som plast kræver. Så i de tilfælde kan man vælge at bruge glacionomer. Det indeholder desuden fluor, hvilket kan være en hjælp til at forebygge ny caries udvikling.

Hvad koster en plastfyldning?

Plast er mere følsomt over for fugt og behandlingen er derfor lidt mere tidskrævende end en behandling med sølvamalgam. Prisen på en plastfyldning er derfor også lidt højere end dem man tidligere så på sølvamalgamfyldninger, dengang man måtte lave dem.

Den eksakte pris på en plastfyldning varierer, afhængig af hvilken tand der er tale om, og hvor stor fyldning der skal laves. Se vores priser på plastfyldninger her.

Find vej til klinikken

  • Beliggende i centrum af Taastrup
  • Stor, gratis parkeringsplads
  • 2 minutters kørsel fra Holbækmotorvejen
  • 50 meters gang fra S-tog (Taastrup station)
Find vej