Der kan være flere grunde til, at det er nødvendigt at rodbehandle en tand, hvilke du kan læse mere om her på siden.
Hvorfor skal en tand rodbehandles?
De mest almindelige årsager til at man rodbehandler en tand er pga.:
Bakterier, der udvikler sig til et dybt hul i tanden:
Når hullet kommer ind til eller tæt på nerven kan der komme en betændelse i nerven på tanden. Når dette sker, er rodbehandling nødvendig, hvis tanden skal reddes.
Et slag, traume, revne eller fraktur på tanden:
Hvis tanden knækker inde ved nerven, vil rodbehandling være nødvendig hvis der ikke er knækket for meget af tanden, til at man kan bygge videre på den.
Et hårdt slag vil også kunne skade nerven, selvom tanden ikke knækker. Nerven kan tage skade og dø, flere år efter selve slaget på tanden har fundet sted. I få tilfælde kan tanden også få et traume ved at der bliver boret i tanden.
Retentionsmæssige årsager:
Hvis der ikke er nok tand tilbage til at kunne lave en fyldning eller en krone, kan en
rodbehandling indimellem blive nødvendig, idet der efterfølgende kan sættes en stift
ned i roden, der hjælper til den endelig fyldning eller krone sidder bedre fast.
Læs meget mere om rodbehandlinger her på siden, eller kontakt os for at høre nærmere:
Udfyld formularen for at booke tid til en konsultation – så vender vi tilbage så hurtigt som muligt.
Rodspidsbetændelse symptomer
Symptomer på betændelse i nerven, kan opfattes forskelligt. Ofte er det svært at lokalisere hvor smerten stammer fra, og kan føles som dunkende smerter, der kan føles som det kommer fra tænderne ved siden af, øret eller bihulen. Derfor kan det være svært at finde tanden den er gal med.
Hvis du har en betændelse i nerven, der har udviklet sig til rodspidsbetændelse, kan symptomerne ligeledes være ømhed når du tygger, tanden føles for høj eller der kan være en hævelse i tandkødet ud for tanden.
Ikke alle oplever tandpine i forbindelse med rodspidsbetændelse, men vi vil alligevel anbefale behandling, da betændelsen kan sprede sig til kæben og infektionen kan sende bakterier ud i kroppen.
Rodbehandling – gør det ondt?
Før vi går i gang med rodbehandlingen, bedøver vi tanden godt, så du kan være tryg ved at behandlingen foregår smertefrit.
I enkelte tilfælde, hvis der er meget betændelse i nerven på tanden, kan det være kompliceret at få bedøvelsen til at virke. I de tilfælde vil vi i stedet lægge noget bakteriedræbende ned i nerven og lukke tanden til igen midlertidigt. Derudover er det nogle gange nødvendigt at supplere med recept på antibiotika, der kan tage den værste betændelse, så du kan komme tilbage og få foretaget behandlingen smertefrit.
Hvordan foregår en rodbehandling?
Efter din tand er bedøvet, skaber vi adgang til nerven i tanden og rodens kanaler, og sætter et gummiklæde (kofferdam) med hul til tanden ned over den. Klædet sikrer, at der ikke kommer spyt og andre bakterier fra mundhulen ned i det område vi rodbehandler.
Så starter udrensning af kanalerne, vha. rodfile, der arbejdes forsigtigt ned i kanalerne til spidsen af roden.
Det er vigtigt, at der udrenses helt til rodspidsen af tanden. Dette kontrolleres ved at sætte en fil ned i kanalen og tage et røntgenbillede, der viser hvor filen er i forhold til rodspidsen. Efter at der er renset i roden, skylles efter med en klorholdig væske, for at desinficere kanalerne.
Når tanden er renset færdig, lægges det flydende rodfyldningsmateriale ned i kanalen, hvor det størkner.
Når tanden er rodfyldt, lægger vi en midlertidig glacionomer fyldning i tanden som forsegling.
Hvor lang tid tager en rodbehandling?
De fleste gange kan en rodbehandling klares med et enkelt besøg hos os, og vil normalt vare et sted mellem 40 og 80 minutter. Men i nogle tilfælde, f.eks. hvis der fortsat er symptomer, kan det være nødvendigt at udføre behandlingen over flere besøg.
Det er en forudsætning for en succesfuld rodbehandling, at der er helt tørt i kanalen, når denne skal fyldes. Så hvis kanalen fortsætter med at væske, eller bløde efter rensningen, vil det blive nødvendigt at udføre rodbehandlingen over flere besøg. Her vil rodkanalerne blive fyldt midlertidigt op med et antibakterielt materiale, som skal virke inde i tanden i 1-2 uger inden rodbehandlingen kan fortsættes.
Skal der krone på tanden efter rodbehandling?
En rodbehandlet tand er mere skrøbelig, og knækker lettere end en tand der ikke er rodbehandlet. Derfor anbefaler vi hos Tandklinikken Wølund & Wolf, at der altid – efter en observationsperiode – sættes en krone på tanden. Det gør vi for at mindske risikoen for at tanden knækker.
Inden vi sætter en krone på din rodbehandlede tand, vil vi sikre os, at du ikke længere har symptomer fra tanden og at der ikke længere er betændelse. Dette gør vi ved en kontrol, som vi aftaler tid til når har fået lavet din rodbehandling.
Hvor længe efter rodbehandlingen denne kontrol ligger, er individuelt, og kommer bl.a. an på om rodbehandlingen er foretaget over flere besøg, samt hvor kompliceret rodbehandlingen har været.
Hvilke komplikationer kan opstå under en rodbehandling?
Hvis nerven har været generet over længere tid, ses det nogle gange at nerven trækker sig tilbage, hvilket gør at rodkanalen bliver mindre.
Det er et forsvar som kroppen sætter ind, for at modvirke bakterieangreb som f.eks. caries.
Det vil ikke kunne standse caries, men det kan forsinke tidspunktet, hvor nervebetændelsen opstår. Sker dette, kan nervekanalerne være snævre og svære at behandle i. Her kan der være større risiko for at filene man arbejder med knækker, og risiko for at filen går ud gennem siden af roden.
Ved meget komplicererede rodbehandlinger vælger vi derfor at henvise til rodbehandlings specialister der er eksperter inden for netop dette område.
Hvad hvis en rodbehandlet tand stadig gør ondt?
Det er meget almindeligt, at tanden kan være let øm i nogle dage efter rodbehandlingen, især hvis du tygger på tanden eller rammer den for hårdt f.eks. med tandbørsten. Hvis du oplever vedvarende, dunkende smerter efter rodbehandlingen, skal du kontakte os, så vi kan se på det.
Da vi arbejder med biologi, kan der ikke stilles en garanti for at en rodbehandling altid vil lykkedes. Man plejer at sige, at der er 80-95% succesrate, under forudsætning af, at rodbehandlingen er udført optimalt. Tandens generelle tilstand inden behandlingen har en yderligere indvirkning på dette %-tal.
Man kan komme ud for, at det er nødvendigt at lave en rodbehandling om, eller lave en rodspidsoperation, hvis betændelsen ikke forsvinder efter første rodbehandling.
Hvad koster en rodbehandling?
Der kan være stor forskel i pris på en rodbehandling afhængig af hvilken tand der er tale om.
For- og hjørnetænder er ofte mere simple at rodbehandle, da de sædvanligvis kun har en enkelt rodkanal, der skal udrenses. De små kindtænder har typisk to kanaler, og de større kindtænder har tre eller fire kanaler. Prisen afhænger af hvor mange kanaler den enkelte tand har.
Alle kanaler i en tand skal rodbehandles, selvom det muligvis kun er den ene kanal, der skaber balladen, idet bakterier fra den ene kanal, kan have ’smittet’ den anden kanal, uden det endnu kan ses.