Tandudtrækning

Vi beskriver her på siden, de forskellige typer af tandudtrækninger, dog vil vi altid undersøge, om der er andre behandlingsmuligheder, før en tandudtrækning vil blive foreslået.

Hvordan foregår en tandudtrækning?

Hvordan en tandudtrækning foregår, afhænger af tanden, der skal fjernes, hvor godt den sidder fast, hvad problemet med tanden er, og hvor kompliceret den vurderes til at være at få ud.

Tandudtrækninger kan opdeles i 3 kategorier:

  • Simpel tandudtrækning.
  • Kompliceret tandudtrækning.
  • Operativ tandudtrækning.

Tidsforbruget, forberedelsen, og det påkrævede udstyr til de forskellige typer tandfjernelser kan variere, men fælles for dem alle er, du bliver bedøvet så du ikke mærker noget undervejs. Du kan læse om de forskellige typer her på siden, eller skriv til os hvis du har spørgsmål om en evt. tandfjernelse.

Book tid til konsultation

Udfyld formularen for at booke tid til en konsultation – så vender vi tilbage så hurtigt som muligt.

Hvornår laver man en tandudtrækning?

Vi vil altid undersøge, om der er andre behandlingsmuligheder, før en tandudtrækning bliver foreslået, men når det først er kommet der til så er det oftest pga. en af følgende årsager:

  • Paradentose
    Ved paradentose er der betændelse i vævet omkring tanden, knoglen trækker sig tilbage og dette kan gøre tanden løs.
  • Et hul i tanden
    der har ødelagt så meget af tanden, at den ikke kan repareres på anden måde.
  • Knækkede/flækkede tænder,
    der ikke kan reddes, hvis der enten er knækket for meget af til at kunne bygge den op igen, eller hvis tanden er flækket hele vejen ned i roden.
  • Infektion
    f.eks. rodspidsbetændelse, hvor andre behandlinger ikke har været en succes, eller hvor vi ikke vurderer at behandling vil have en effekt.
  • Forebyggelse
    Nogle gange er det nødvendigt at fjerne en tand, da den på sigt kan give problemer og være skyld i, at nabotænder evt. tager skade. F.eks. visdomstænder, der ligger forkert.

Simpel tandudtrækning

Hvis tanden kan fjernes med en tang og uden brug af bor, er der tale om en simpel tandudtrækning. Hvis tanden ikke er løs i forvejen, vil den oftest kunne løsnes med et instrument kaldet en ’elevator’, og herefter kan vi fjerne tanden med en lille tang.

Tænder der har så udtalt paradentose, at de er helt løse, kan som regel fjernes ved en simpel tandudtrækning. Det samme gør sig gældende hvis vævet omkring tanden er ødelagt så tanden ikke sidder ordentligt fast.

Hvis vi har vurderet at tanden, skal fjernes, vælger vi kun den simple tandudtrækning, hvis vi vurderer at den ikke knækker undervejs. Skulle det alligevel ske, så der bliver behov for at bruge et bor, vil det i stedet for den planlagte simple tandudtrækning blive til en såkaldt kompliceret tandudtrækning. Dette kan som regel gøres med det samme, så du ikke behøver at få en ny tid.

Kompliceret tandudtrækning

Hvis din tand enten er rodbehandlet; har lange eller flere rødder, eller hvis den er for ødelagt, så der ikke er noget tand tilbage for tangen at gribe om, vil vi – i stedet for den simple – starte direkte med en kompliceret tandudtrækning.

Det skyldes at hvis der først er noget af roden eller tanden, der knækker under et simpelt forsøg, kan det blive mere kompliceret at få resten fjernet, i modsætning til hvis behandlingen var planlagt som en kompliceret tandudtrækning. Her deler vi tanden mere hensigtsmæssigt fra starten, så risikoen for at den knækker andre steder er mindre.

Ved den komplicerede tandudtrækning deler vi tanden ved først at adskille selve tanden fra rødderne, herefter deler vi rødderne sv.t det antal rødder tanden har, eller hvis tanden kun har en enkelt rod, halveres denne. På den måde kan vi lettere løfte roden op, hvilket er mere skånsomt for knoglen. Vi ønsker at bevare så meget knogle omkring tanden som muligt, da knoglen er vigtig f.eks. hvis du efterfølgende skal have et implantat.

Du kan læse mere om tandimplantater og priser her

Operativ tandudtrækning

Når en operation er nødvendig, for at fjerne tanden, er operationen som regel planlagt på forhånd, da dette kræver noget mere tid og planlægning.

Ved en operativ tandudtrækning lægges et snit i tandkødet, herefter kan det skubbes væk fra tanden. Vi skal som regel fjerne knogle omkring tanden, dels for at løsne tanden og for at få bedre fat om den, så den lettere kan lirkes op. Hvor meget knogle der skal fjernes, og om der også er behov for at dele tanden på sammen måde som ved den komplicerede tandudtrækning, afhænger af hvordan tanden og rødderne er placeret.

For at få en bedre heling og for ikke at efterlade knoglen helt blottet efter operationen, hvor tandkødet er skubbet til side, syr vi tandkødet sammen igen efter operationen.

Gør en tandudtrækning ondt?

Inden vi går i gang med at fjerne tanden, lægger vi altid bedøvelse til dig, og sikrer at den virker. Du vil kunne mærke at det strammer eller presser lidt i takt med at tandroden løsnes, og du vil kunne høre nogle knagelyde men du vil ikke føle smerter overhovedet.

Efter du har fået fjernet en tand, kan du godt opleve området er ømt. Du kan evt. tage smertestillende medicin, du køber i håndkøb, hvis du finder det nødvendigt.

Hvad må jeg efter en tandudtrækning?

Du må ikke børste ned i såret eller på tandkødet, men dine tænder skal fortsat børstes. For at rense såret skal du skylle det med klorhexidin, fra dagen efter tanden er fjernet.

Undgå at få mad ned i såret. Dette er lettest at styre, hvis du de første dage spiser noget blød mad, du ikke skal bruge for mange kræfter på at tygge. Undgå ligeledes at maden er alt for varm, da dette også vil kunne genere såret.

For at såret ikke begynder at bløde igen anbefaler vi at du ikke dyrker hård motion, de første uger efter tandudtrækningen idet, at hvis din puls kommer op, kan såret springe op på ny.

Andre ting du skal være opmærksom på

Undgå at drikke med et sugerør, da dette kan skabe et tryk, der fjerner ’sårskorpen’ i såret, der er medvirkende til at såret heler hurtigere.

Rygning forsinker helingen af såret, da nikotinen fra cigaretter kommer ud i vævet og spærrer for at de hvide blodlegemer kan hjælpe med at hele såret. Sugeffekten ved rygning har samme virkning som brug af sugerør.

Alkohol kan virke blodfortyndende, hvorfor det kan sinke heling af såret. Derfor er det en god ide at undgå alkohol, når du lige har fået fjernet en tand.

Hvad koster det at få fjernet en tand?

Der er fra regeringens side fastlagt priser på simple tandudtrækninger. Disse priser er de samme hos alle tandlæger, der arbejder under særloven. Priser på kompliceret tandudtrækning og operativ tandudtrækning kan variere.

Vores priser på tandudtrækninger er:

Simpel tandudtræking (inkl. bedøvelse, ekskl. Røntgen)339,01 kr.
Kompliceret tandudtræking (ekskl. bedøvelse og røntgen)1.250 kr.
Operativ fjernelse af tand – amotio. (ekskl. bedøvelse og
røntgen)
2.500 kr.

Find vej til klinikken

  • Beliggende i centrum af Taastrup
  • Stor, gratis parkeringsplads
  • 2 minutters kørsel fra Holbækmotorvejen
  • 50 meters gang fra S-tog (Taastrup station)
Find vej